Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  September 15, 2014

4 belangrijke USB veranderingen

 

Sinds zijn lancering in de jaren 90 wordt de Universal Serial Bus connector’s technologie op bijna alle computers en elk gadget wat met een PC verbonden kan worden gevonden. Alleen al in het jaar 2013, werden over 4 miljoen USB apparaten verkocht. En tegenwoordig nemen we ze voor lief, net als paperclips en nietjes. In 2014 is de USB connectie standaard zelfs nog een grotere rol in ons digitale leven gaan spelen en geëvolueerd op een wijze dat onze doet verwonderen. Hier een aantal voorbeelden.

Universele USB Laptop oplader

Een van de grootste ergernissen die op dit moment in de wereld van de laptop producenten plaatsvindt is de fragmentatie van de laptop laders. Bijna elke laptop producent gebruikt een eigen stroomkabel en aansluiten en zelfs verschillende modellen van een merk hebben al individuele aparte plugs. Uitgezonderd van grote tablets zoals de Microsoft Surface en de Galaxy Note 10.1, die beiden hun eigen aansluiting hebben en de iphone die van Apple’ Lightning connector gebruik maakt, maken alle andere smartphones gebruik van een microUSB oplader.

Deze standaard connectie heeft meerdere voordelen voor de klant, zoals bijvoorbeeld het kunnen kiezen van kabels en adapters van derden. En om dingen nog meer gestandaardiseerd en competitief te maken, heeft de EU besloten richtlijnen in te stellen die producenten van smartphones ertoe dwingen USB opladers te maken. Op deze manier wordt en hoop ‘eWaste’ oftewel elektronisch afval bespaard, gezien de mensen hun kabels en opladers behouden nadat hun gadget is vervangen.

Maar een traditionele USB port levert niet de 45 to 65 Watts welke nodig is voor laptops. Dus de USB Power Delivery werd ontwikkeld, een standaard dat 100watt levert en een USB connectie heeft. Een praktische demonstratie van de USB Implementers CEO, Jeff Ravencraft, die gebruik maakt van een USB PD gemodificeerde Dell laptop. Maar ook een USB kabel was verbonden van de laptop’s USB PD port naar een gemodificeerde Targus docking station gelinkt met een HD monitor. Het gehele docking station stuurde elektriciteit naar de laptop terwijl het een 1080p video stream ontving, allemaal met dezelfde kabel.

Het kopen van een laptop oplader, een oplaadstation of een AC adapter van een derde partij is een nachtmerrie, zowel voor de klant als de makers. De USB PB brengt hier wat verlichting en heeft het fundament voor een nieuwe generatie smart docks en monitors gelegd wat onderling en met alles werkt.

 

Wie heeft Thunderbolt nodig? Superspeed USB 3.1

USB 2.0 was de standaard voor vele, vele jaren, maar de USB 3.0 neemt nu deze plaats over. Maar ondanks dat het topt bij 5 Gbps, in theorie incasseert de USB 3.0 meer dan 20% omdat de overhead en andere inefficiënties resulteren in een 400 tot 500 MBps overdracht, wat langzamer is dan de snelste SSDs.

DeUSB 3.1 heeft veel van deze issues opgelost en stijgt boven de 10 Gbps uit waardoor het een extern opslag apparaat net zo snel maakt als een die in de computers zit. Bij de 2014 CES, USB-IF demonstreerde de USB 3.1 door gebruik te maken van een RAM disk op een interne kaart, dit resulteerde in een schrijf en leescapaciteit van meer dan 1 GB / seconde. In een tweede demonstratie werden twee desktops met een USB 3.0 cable verbonden maar met de nieuwe (maar niet definitieve) USB 3.1 controllers. Deze keer was de lees en schrijf snelheid meer 900MBps.

Intel’s Thunderbolt connectie standaard leverde in eerste instantie 10 Gbps, om vervolgens naar 20 Gbps met de 2.0 versie te gaan. Dit werd gezien als een serieuze concurrerende technologie voor de USB. Maar, met uitzondering van een aantal handige producten die door creatieve professionals worden gebruikt, brengt de USB 3.1 hoge snelheden en high-power verbindingen aan de normale mensen, de massa.

usb3-1

Reversible USB C Plug voor Phones en Tablets

We hebben het allemaal wel eens gedaan: een USB connectie verkeerd om proberen in te pluggen. Tegen het einde van 2013, heeft USB-IF aangekondigd de USB C connector op de markt te willen brengen, deze biedt de mogelijkheid om beide kanten te gebruiken, zodat u hem nooit meer ‘ondersteboven’ heeft. Het zal de afmetingen van de huidige microUSB hebben en wordt door USB 3.1 technologie ondersteund.

reversible-usb-c-plug

4k Video Over USB

Op de CES van dit jaar, presenteerde DisplayLink de nieuwe DL-5500 chipset, welke video met een resolutie van 3840 x 2160 over een enkele USB 3.0 connectie kan laten lopen. Dit is een opmerkelijke doorbraak, want nu kunnen we onze PC gebruiken om video data naar een groter scherm of TV te brengen door middel van een USB connectie standaard.

DisplayLink heeft ervoor gezorgd dat gebruikers HD monitors via USB verbinden kunnen, en dat geeft ons de mogelijkheid om twee displays tegelijkertijd te verbinden. We kunnen amper wachten op docks en adapters die van de DisplayLink DL-5500 gebruik maken. Dit geeft ons nog meer mogelijkheden voor onze monitoren en TVs. Vorig jaar hebben we de eerste draagbare1080p monitor gezien, the ASUS MB 168B+, nu hopen we dat we binnenkort 4k screens in onze laptop tassen hebben.

 

usb-laptop-charger