Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  September 1, 2014

Brengt USB technologie de desktops ten gronde?

test usb drive

 

 

Op de IDF 2014, in China, heeft Intel de laatste details over de nieuwste revisie van USB technologie onthuld. De update was aangekondigd in 2013 door de USB Promoter Group en zal in de komende maanden worden goedgekeurd.

De USB 3.1

De USB 3.1 komt met een nieuwe connector, USB Type C genaamd en zal de standaard connectors vervangen, maar ook de microUSB. Het heeft een bi-directionale connector, het kan omgezet worden en is robuuster dan het huidige ontwerp dat in gebruik is. Naast een upgrade in overdrachtssnelheid, heeft de USB 3.1. de mogelijkheid om een vermogen van 100W, 5A @ 20V, te generen door de apparaten waarmee het verbonden is. Hierdoor is de weg om desktop computers te herzien gelegd. Deze nieuwe revisie van USB zal er waarschijnlijk voor zorgen dat elektriciteit en andere kabels zullen verdwijnen omdat monotoren en laptops de USB connectors kunnen gebruiken voor hun stroomvoorziening en data overdracht. In de nabije toekomst, zal de single connector de val van onze desktop computers, zoals we die nu kennen, betekenen. IMet deze technologie kan een laptop twee of meer displays ondersteunen en het geeft geen speciale grafische kaart meer nodig. De monitors zijn hierdoor permanent ingeschakeld door middel van de desk hubs. Ook als we het vanuit een ander perspectief bekijken, kan de monitor stroom ontvangen en de laptop opladen door middel van dezelfde USB kabel. En ook andere kleinere apparaten die aan gesloten zijn krijgen op deze wijze stroom.

Nu er wat tijd verstreken is sinds de eerste aankondiging, heeft de USB 3.1 ook kritiek ontvangen, met name over het ontwerp. Deze is voornamelijk gericht op de zogenaamde : ‘tongue’ ontwerp, welke minder betrouwbaar wordt geacht als bijvoorbeeld Apple’s MagSafe power connector die magnetisch is. Maar als alles gaat zoals gepland, kunnen we de connectors tegen het einde van het jaar verwachten.

Ook smartphones zullen worden uitgerust met deze technologie en tegen de tijd dat het 2015 is, zal de overgangsfase voorbij zijn. Uiteraard zullen er tegen die tijd een vloed aan omvormers voor ‘oudere’ apparaten en kabels op de markt komen.