Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  August 25, 2014

Het gevaar van niet beveiligen van persoonlijke informatie op USB opslag

Vandaag de dag leven we in een wereld waar informatie en technologie nauw verbonden zijn. Persoonlijke en werkgerelateerde informatie vult een globaal informatie systeem wat ons allen verbindt. Ook dat de meeste bedrijven een populaire milieu vriendelijke aanpak aannemen door papierloos te gaan. Alle informatie in digitale vorm hebben kan consequenties hebben en brengt andere risico’s met  zich mee als wanneer met het nog fysiek opgeslagen heeft.

USB Opslag apparaten

seagate usb storage hddDe meest populaire apparaten om digitale data op te slaan of mee te nemen, zijn de digitale opslag apparaten. Dit kan een USB flash drive, geheugenkaart of een USB pen zijn, ze komen in alle vormen, maten en kleuren. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat ze een flash geheugen chip hebben waar alle informatie in een digitaal formaat opslagen is.

USB opslag apparaten hebben vele namen, flash drives, memory drive, thumb drives, memory sticks, en vele ander namen, maar in principe draait het allemaal om hetzelfde: een draagbaar apparaat waarop uw digitale data opgeslagen is. Hier kan dezelfde informatie opstaan als op uw computer, laptop of notebook. De geheugencapaciteit kan ook zeer varieren, afhankelijk van wat u uit wilt geven, van 64MB tot 128GB, en zelfs meer.

Now, the USB storage device usually can fit in your palm or your pocket. They are small in size, but their capacity to store data is huge. A 32GB flash drive can store around 32,000 novels and they fit in a small pocket. Just think about this. They were used as a tool for special operatives, spies and government agencies, but now anyone can purchase one, at very affordable prices.

De USB flash drive

Crypteks physically lockable usb flash driveDe kleine maat van de USB flash drive is zijn grootste voordeel, maar tegelijkertijd ook zijn grootste nadeel. Ieder USB stick kan worden kwijtgeraakt of zelfs gestolen en dankzij zijn kleine maat, merkt u het waarschijnlijk pas wanneer u de informatie die erop staat nodig heeft, en dan is het te laat. En als het dan om gevoelige informatie gaat, of grote aantallen van data waar u geen back up van heeft, kunnen de gevolgen groot zijn. Wanneer zo een tragisch evenement gebeurd, stelt u zich een de frustratie voor bij het idee dat uw data ergens in een bus of een cafe rondzwerft.  Of het idee dat uw gevoelige informatie in de handen van andere mensen. De kans is klein dat een barmhartige Samaritaan uw USB flash vindt en terug bezorgd.

De vraag is nu hoe u uw data beschermd voor het geval dat us USB opslag apparaat kwijtraakt of wordt gestolen. Daar zijn gelukkig een aantal oplossingen voor. Ten eerste, sla nooit onvervangbare informatie op zonder een back-up. Maak altijd, maar dan ook altijd, een back up van uw digitale data. En kijk op het internet voor encryptie of kopieer beveiligingsmogelijkheden van uw USB opslag apparaat.

Behandel uw digitale data zoals ook ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen en andere bedrijven dat doen. Als uw data belangrijk voor u is, wilt u niet dat het op het internet terecht komt of in de handen van anderen. U hoeft geen IT expert of professionele computer techneut te zijn om uw informatie te beschermen, wees zeer proactief en probeer ieder potentieel probleem te voorkomen-  voor uzelf maar ook voor anderen die belang bij uw belangrijke data hebben.

Bekijk hier de cryptische USB