Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  November 26, 2014

De nieuwe generatie van connectie: de toekomst van de USB

next-gen-usbGaat uw hoofd ook helemaal tollen van alle termen zoals micro B connections, USB 3 mini, of andere spannende apparaten? Dan kunt u het beste blijven doorlezen, want de volgende connector is ook alweer uitgevonden. We weten nog niet precies hoe deze eruit gaat zien, omdat er nog geen prototype van bestaat. Maar wat we wel weten is dat het omkeerbaar wordt.

Jeff Ravencraft, lid van het USB Implementers Forum, zegt dat we ons niet langer meer zorgen hoeven te maken over de plug of de verschillende uiteindes van de kabel. Het maakt niet uit waar en hoe het ingeplugt wordt, het werkt perfect. En ook of het een A of B kabel is, is niet langer belangrijk. Is dat geen goed nieuws?

Wat afmetingen betreft is het gelijk aan een USB micro B connectie. En wat houdt dit in? Nou, dat betekent dat uw telefoonstekker niet langer meer veel plaats inneemt. Daarom hebben, volgens Jeff Ravencraft, vele tablet, telefoon en PC fabrikanten de intentie om dit bij hun nieuwe apparaten te implementeren.

De EU en China plannen om op deze ontwikkeling in te springen als officiele norm voor alle types telefoons en andere electronische apparaten. USB micro B connectors zijn al als standaard voor beide apparaten. En nu wordt het helemaal geweldig, want u hoeft dan niet meer een andere oplader aan te schaffen voor een nieuwe telefoon.

future-usb

En het goede nieuws is ook dat u niet meer zoveel kabels in huis hoeft te hebben. Het plan is om dit ontwerp op verschillende USB generaties toe te passen zodat deze ook sneller zijn. Jeff Ravencraft zegt dat dit zowel de snelheid als het vermogen omhoog stuwt en dat het met gemak een 20Gbit/second data snelheid haalt.De connector zal deze snelheid aan moeten kunnen en daarom op 100W ingeschaald worden. Onze verwachtingen gaan niet echt om deze power, voornamelijk vanwege de veiligheids voorschriften en dat de nieuwste laptop modellen sowieso al minder stroom verbruiken.

Er zijn flink wat interessante theoriern over wat er wellicht verstopt zit in de andere kant van de plug. Een onderzoeker van de Iniversiteit van Berkeley probeert uit te vinden hoe een zonnepaneel te gebruiken met USB. Zodra ze aan hun 100W zitten, dan kan de USB kabel voor bijna alles gebruikt worden, van TV tot naaimachine of een gewone telefoon.

20Gbps USB zullen voorlopig niet beschikbaar zijn. Maar SuperSpeed 10Gbps connectors waarschijnlijk wel voor het einde van het jaar. Dit is bijna het dubbele in snelheid vergeleken met een gewone USB, welke 5 Gbps heeft. Volgens Jeff Ravencraft, kregen de ontwikkelaars tijdens het testen 9.7Gbps op een 10Gbps connectie te zien. Deze connectors werken met 5Gbps en 10Gbps USB 3 hubs en apparaten, al is het wel langzamer dan gewone 5Gbps apparaten. Maar daarentegen kunnen USB 2 apparaten gewoon ingeplugt worden.

Maar waarom wordt een 10Gbps dan voor gebruikt? DisplayLink zal het waarschijnlijk gebruiken als dock station voor 4K schermen, en daarbij de twee 2560 x 1600 scherm USB docks te vervangen. U kunt zo ook uw stroom en data met een enkele kabel geleiden.  DisplayLink werkt ook met Rohm. Dit zorgt ervoor dat het eenvoudiger wordt voor fabrikanten die momenteel DisplayLink chips voor hun docks gebruiken – zoals Lenovo, Dell, of Targus – om 100W USB3 SuperSpeed docks aan te bieden.

Jeff Ravencraft voorziet dat de eerste SuperSpeed 10Gbps items monitors zullen zijn die verbonden worden aan video en audio, opslag, snelle USB hubs met meerdere pluggen en   USB hubs die toestaan om verschillende  5Gbps apparaten tegelijkertijd te verbinden zonder snelheid te verliezen. Volgens Jeff Ravencraft, kunt u  video en audio direct van een notebook naar een monitor streamen terwijl het ook stroom krijgt om te functioneren.

Na deze ervaring, zal de volgende USB connector waarschijnlijk draadloos zijn. Wat u ook verzint, het zal ongetwijfeld mogelijk zijn.

WiGig, heeft van de USB Implementers Forum hun nieuwe thuisbasis gemaakt. Ravencraft beloofd dat ze hard werken om ervoor te zorgen dat dit een echte USB ervaring wordt die voorbij de 60Gbps gaat.

Zodra deze connectie bestaat, kan het met praktisch alles werken. Het is compatibel met draadloos USB, WiFi, en WiGig. Het zou zelfs met Zigbee werken of USB via glasvezel ondersteunen.

Zoals de naam het al doet denken: de U in USB staat niet voor nietsvoor “Universeel’.

Share Button