Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  November 28, 2014

Tips om uw de snelheid van uw USB drive te testen

usb-test-speed

 

“Hoe kan ik de snelheid van zowel mijn USB 2.0 als 3.o memory drive testen?”, dit hebben lezers aan ons gevraagd. Mocht u op zoek zijn naar een antwoord op deze vraag, dan bent u aan het juiste adres.

Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen. U kunt bijvoorbeeld achter uw computer zitten met een stopwatch in uw hand en zo de tijd opnemen hoelang het duurt dat een bestand van 100MB van uw interne harde schijf overgezet is naar een extrene drive. Ja, dat is een optie. Maar wel een die gevoelig is voor fouten en niet echt precies.

Ondanks dat het ook niet geheel zonder fouten is, is het gebruik maken van benchmarking software een veel betere oplossong. Alle testen die voor de benchmark zijn uitgevoerd, zijn toch enigzings gekleurd vanwege de voorkeur van de ontwerpers: kleine bestanden vs. grote bestanden, schrijven vs. lezen, enzovoorts. Maar een goed programma kan bepalen welke drives sneller zijn vergeleken met anderen.

Hier zijn een aantal gratis programma’s die ik zeer aanbeveel: 

USB Flash Benchmark

Dit programma is niet alleen gratis, maar ook draagbaar. U hoeft het dus niet te installeren om te kunnen gebruiken. Ondanks dat de interfase behoorlijk druk is,is het gemakkelijk in gebruik. U sluit simpelweg uw drive aan en selecteert het. De laatste stap is om op de Benchmark D: knop te drukken. Zodra de test doorgevoerd is, krijgt u het resultaat te zien. Dit is wellicht erg veel en overweldigend. Maar gelukkig kunt u via de url in de pop up screen naar de online resultaten gaan, waar u ook de lees en schrijf snelheden kunt zien.

flash-benchmark

HD Tune

Dit programma is veel simpeler dan Benchmark. Het is web ontworpen drive diagnostiek, welke in staat is om de ‘gezondheid’ van de drive te lezen en tegelijkertijd scant het op fouten. Het programma is gratis, maar minder krachtig als de HD Tune Pro versie.

Zodra u het programme heeft geinstalleerd en u opent het, klink dan op de Benchmark tab en selecteer uw drive. Klik op start en wacht op de resultaten. Het programma toont een enkel getal en maakt geen onderscheid tussen lezen en schrijven.

hd-tune

CrystalDiskMark

Als u een beetje een technische nerd bent, dan is dit perfect voor u! Want u heeft de mogelijkheid om uw eigen test samen te stellen. U kunt kiezen hoe groot het bestand is, hoe vaak de test gedaan moet worden, tegelijkertijd kopieren of random blocks. En als u geen idee heeft waar ik het over heb, dan is dit waarschijnlijk niet een programma voor u.

CrystalDiskMark is verkrijgbaar in een draagbare en te installeren versie. Maar hou er rekening mee dat bij de te installeren versie u wellicht andere niet gewenste programma’s erbij kunt krijgen.

CrystalDiskMark

Wat u ook besluit om te gebruiken, zorg er in ieder geval voor dat u de juiste drive kiest voordat u met de test begint.