De toenemende populariteit van bedrukte USB sticks brengt ook een aantal uitdagingen en risico’s met zich mee, voor zowel de kopers als de fabrikanten. Vandaag gaan we het hebben over een verborgen kwestie waar kopers bewust van moeten zijn en wat fabrikanten vaak niet vermelden of zelf niet controleren.
De belangrijkste onderdelen van een USB flash drive – wel of niet bedrukt – zijn de flash drive, het geheugen, het circuit board met de USB connector en de behuizing van de memory drive. Over het algemeen zijn de behuizing en het circuit board overal redelijk hetzelfde en standaard. Maar bij de flash chips is dit een geheel ander verhaal en heeft men hier een ruime keuze in. De flash chip[s kunnen in vier verschillende categorieen verdeeld worden:
Grade A chips
Dit zijn de originele bedrukte USB flash chips en worden door grote fabrikanten zoals Hynix, Samsung, Intel, Micro, en anderen geproduceerd. Wanneer ze gemaakt worden, krijgen ze allemaal een unieke merknaam en serienummer. Deze Grade A chips, hebben een volledige garantie, zijn getest op een hoge QA tolerantie en omdat ze zo betrouwbaar zijn, kosten ze ook meer en zijn ze een van de duurdere componenten op de markt.
Grade B chips
Ook bekend als OEM flash chips,, en worden over het algemaan gemaakt door een grote fabrikant maar zijn niet met merknaam bedrukt. Geen merk en dus ook geen serienummer. Ze hebben ook geen garantie, maar zijn net zo betrouwbaar als Grade A chips.
Grade C chips
Deze mindere flash chips zijn afvalproducten van de grote merken: een combinatie van het chip snij proces en gefaalde Q&A testen. Het hebben een risico tot 40% op slecht functioneren en worden vaak doorverkocht naar derde partijen voor recycling of zelfs verkoop. De prijs van deze chips weerspiegelt ook de kwaliteit.
Grade D chips
Ook wel de gemaskerde chips genoemd. Ze zijn nep of valse USB memory chips. Ze zijn vaak geprogrammeerd om een hogere capaciteit voor te doen als dat ze werkelijk aankunnen en de enige manier om dit na te gaan is door er informatie op te laden. Bijvoorbeeld, als je 1GB aan data erop wilt laden, houdt het kopieren vaak na 128 MB, dan weet je zeker dat je met een USB flash drive te maken hebt die een Grade D chip heeft. Ook zijn deze Grade D chips heel erg goedkoop (wat ook niet verwonderlijk is…)
Samengevat: zorg ervoor dat je leverancier je de exacte informatie geeft over de producten die ze verkopen en ontvang ook deze informatie schriftelijk. Het is uiterst belangrijk om et weten wat je koopt en hoe betrouwbaar jouw USB flash drive is, zeker als het in de handen van een klant komt. Voor een belangrijk project is een Grade A flash drive een must, maar voor een gewone marketing campagne is een Grade B chip voldoende.