USB flash drive en flash memory cards zijn tegenwoordig een noodzaak in deze constant veranderende wereld – iedereen gebruikt het of heeft er wel een. Ze zijn niet niet, maar ondanks de vele technische vooruitgangen, zijn ze ook niet oud – zeker als je bedenkg dag ze rond 1996 op de markt gebracht zijn.
Het productie proces is niet zonder fouten.
Er komt een keer een moment dat je in een situatie terecht bent gekomen waar je jouw USB moet kunnen repareren want ze kunt niet de bestanden op de USB memory drive openen ondanks dat je ze wel in je browser ziet. De reden waarom kan zeer verschillend zijn, maar meestal ligt het eraan dat de bestanden corrupt zijn en je bestuurssysteem ze weigerd te openen. Zoiets kan gebeuren, zeker omdat ook aan elke flash drive op een gegeven moment een einde komt: een TLC flash chip heeft een levenscyclus van 500 tot 1000 keer beschrijven terwwijl eem MLC flash drive dit tot 10,000 keer kan voordat hij slecht wordt en kapot gaat. Je zult dan ook net zien dat zoiets gebeurd als je belangrijke bestanden erop hebt staan en geen back up. Of je bent bij een klant en je kunt die belangrijke presentatie niet openen. Je kunt dan simpelweg de USB memory drive weggooien, maar gezien ze vaak niet goedkoop zijn en ze nog bruikbare memory blocks beschikbaar kunnen hebben, is dit zonde.
Test je USB flash drive handmatig
Er zijn twee manieren om dergelijke dramatische gebeurtenissen te voorkomen. Ten eerste kun je jouw USB flash drive handmatig testen door het geheel met bestanden te vullen – het maakt niet uit wat, maar zorg er wel voor dat je een back up hebt voor het geval de bestanden corrupt worden – totdat er voor geen byte meer ruimte over is. Nadat je dit hebt gedaan, kopieeer alles weer terug naar je computer en controleer of de bestanden beschadigd zijn – probeer ze voor de zekerheid ook te openen . Wanneer alles prima functioneert, is er niets aan de hand. Het nadeel is echter, dat als je een USB flash drive met een grote opslag capaciteit hebt, dit proces erg lang kan duren – het heen en weer kopieren en controleren. En daarbij mocht je een corrupt bestand hebben, moet deze handmatig gerepareerd worden en dat is geen eenvoudig klusje.
Een speciale software test
De meest gemakkelijke manier om USB drives te testen en te repareren is door het gebruiken van speciale software. Er is aardig wat op de markt te krijgen en sommigen zijn zelfs gratis of je kunt gebruik maken van een proefperiode. Sommige applicaties zijn zelfs in staat om slechte memory blocks te isoleren zodat er geen data op wordt weggeschreven.
Maar wees wel van een aantal dingen bewust als je voor software kiest om je USB drives te reparerem. De applicatie moet een simpele en gebruiksvriendelijke interface hebben, het moet USB opslag apparaten kunnen detecteren en het moet verschillende bestanden kunnen lezen zoals FAT32, NTFS, verder moet het ook slechte blocks in quarantaine kunnen zetten en uiteraard moet de prijs redelijk zijn.