Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  maart 26, 2015

Draadloze USB is de toekomst

Een Vergeet al die vervelende kabels

Belkin USB dongles with wireless technologyMet de snelheid en veiligheid van bedrade technologie, is de draadloze USB of de WUSB de nieuwe trend voor draadloze apparaten.  Net zoals WIFi de ethernetkabel vervangt, zal de draadloze USB waarschijnlijk de normale USB technologie vervangen. Binnenkort zullen apparaten zoals hard drives, flash drives, game controllers, digitale camera’s, printers, scanners, MP3 spelers en mobiele telefoons een geintegreerde WUSB technologie hebben.  In Mei 2005 werd het al aangekondigd, de draadloze USB, die gebruik maakts van de Ultra Wide Band, of  UWB, een brede spectrum frequentie die reageert op 3.1 tot 10.6 GHz en grote digitale data over kan dragen tegen een zeer laag energieverbruik. Deze technologie is niet beinvloed door de  zogenaamde line-of-sight, of LOS, net als gewone draadloze connecties, dus apparaten die eenmalig digitaal verkeer blokkeerd, zoasl de bluetooth technologie, worden volledig genegeerd. Bij Bluetooth  hoort een koppelingsproces, welke niet geheel veilig is en de snelheid is redelijk langzaam. De WUSB is een grote stap vooruit vergeleken met Bluetooth. Met deze technologie, kan je binnen een straal van 3 meter bestanden overdragen met een snelheid van 480Mbps en binnen 10 meter tot zelfs 110Mbps.

Een combinatie van een USB antenne die aan de PC is verbonden en een draadloze USB hub met vier normale verbonden USB poorten is ontworpen door Belkin. Op deze wijze heeft een computer toegant tot de draadloze USB hub om data te verzenden en te ontvangen. Lenovo is een van de fabrikanten die heeft aangekondigd een laptop te maken met ingebouwde draadloze USB technologie en ik ben ervan overtuigd dat meerdere binnenkort zullen volgen.

De WUSB technologie is niet nieuw

In Februari 2004, werd de Wireless Promoter Group opgericht, gevormd door NEC Corporation, Philips, Agere Systems, Samsung, Intel, Staccato Communications, Hewlett – Packard, Microsoft, Alereon en Wisair. Deze conglomeratie van bedrijven bepaalde wat we heden ten dage het Wireless USB protocol noemen. Zoals ik al eerder aangaf, werd er in Mei 2005 de eerste versie van de draadloze USB gepresenteerd en in Juni 2006 werden de eerste test modellen gemaakt. Nadat de US Federal Communications Commission deze apparaten in October 2006 heeft getest, werd de eerste retail versie gelanceerd door IOGear, mid 2007, waarbij het gebruik maakte van componenten gemaakt door  Alereon, Intel en NEC.

How wireless USB technology works

Het draadloze USB ontwerp

Het ontwerp van de draadloze USB heeft een connectie om een groot aantal apparaten (127 in totaal) te hosten, en het ondersteunt ook dual-role devices. Deze apparaten kunnen als slaaf apparaat fungeren als het aan een computer is verbonden of fungeert als een host met beperkte funcites wanneer het aan een ander apparaat gekoppeld is, dit hangt allemaal af van hoe ze worden gebruikt.  BIjvoorbeeld, een printer is normaal een slaaf apparaat en een digitale camera ook wanneer ze met een PC verbonden zijn. Maar wanneer je de digitale camera aan de printer hangt, wordt de camera een zogenaamde limited ability host.

Het is waarschijnlijk dat meer en meer draadloze USB apparaten de markt zullen gaan veroveren, met name omdat het de gebruikers nog gemakkelijker maakt om mobiel te zijn en het zorgt ervoor dat men van die vervelende kabels afkomt.

Draadloze USB apparaten