Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  oktober 13, 2014

Keepod, de sociaal verantwoordelijke bootable OS voor USB drives

 

keepod-os

In Nairobi, Kenya, leven 500,000 mensen in de sloppenwijk Mathare, waar er geen schoolsysteem, watertoevoer of maar iets van een riolering is.  Met uitzondering van de “straat” scholen, hebben de mensen die daar leven geen toegang tot de meest basale onderwijsinstellingen, dus maar 10% van de locale jeugd lukt het om naar een hogeschool of andere leerinstelling te gaan. Maar deze mensen zijn niet de enigen die afgesloten zijn van de digitale wereld. Het is maar een (klein) deel van de wereldpopulatie.

Daarom is een Brits iniatief, Keepod Unite genaamd, gestart om het digitale gat te verkleinen met een OS (operating systeem) dat op een USB flash drive geladen kan worden en op elke PC kan worden gedraaid. Volgens de ontwerpers van Keepod, is dit de eerste gestandardiseerde versie van een bootable operating system, wat betekent dat de software separaat van de hardware is.

Keepod OS

Het is gebaseerd op vorige en vergelijkbare USB systemen zoals LinuxLive en WinToGo maar heeft hier verbeteringen toegevoegd. De Keepod is niet alleen systeem voor testen of het installeren van back-up oplossingen. Het is ook een primair systeem welke ontworpen is met een hoge beveiligingsstandaard, performance, file system reliability en vele andere features, welke ervoor zorgt dat het gebruik maken van mobiel computeren een veilige en betrouwbare ervaring wordt. En omdat een USB flash drive met Keepod op bijna elke verouderd apparaat gebruikt kan worden, zorgt het ervoor dat het gebruik maken van een computer betaalbaar is voor een ieder, met name mensen in nood zoals in Mathare.

Keepod is gebaseerd op Linux en biedt een groot aandeel aan vooraf geinstalleerde apps. Zoals webbrowsers, sociale netwerk applicaties, de  LibreOffice suite, VLC media player, FileZilla FTP, Steam en zo voort, wat het gebruik maken van de computer vereenvoudigd.

Wat betreft de technische kant, heeft de Keepod minstens 8 GB USB flash drive nodig en de gast computer moet aan de volgende voorwaarden voldoen:  minimum x86 processor, 1 GB of RAM, 1024 x 768 resolution display en minstens een USB 2.0 port of hoger. Let wel, op dit moment werkt de Keepod niet op Mac machines.

Volgens het Keepod team, hebben pogingen om PCs uit te delen tot nu toe weinig zoden aan de dijk gezet. Vandaar dat ze met het plan kwamen om de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van computers door een losse persoonlijke drive aan te bieden, wat anonimiteit waarborgt en hiermee ook de noodzaak voor persoonlijke PCs elimineert.

Deze oplossing biedt een veel gemakkelijkere en goedkopere manier om een kapotte of verouderde PC ter vervangen, plus het is veel meer geschikt voor gebieden waar men deze vindt. Het Keepod OS biedt de mogelijkheid om oudere of aangepaste PC te gebruiken, welke anders ergens op een schroothoop terecht zouden komen.

Als deel van het plan wil het Keepod team lokale hubs in de sloppenwijken inrichten waar men toegang heeft tot Keepod apparaten, openbare computers en ruimtes waar men over nieuwe technologien kan leren. Daarbij worden ook mensen getraind om deze lokale centra te runnen.

Maar de ambitie van het team van Keepod stopt niet met het  Mathare project. Het is enkel de eerste stap voor andere initiatieven te starten wanneer het Mathare project successvol blijkt.

Op 1 maart van dit jaar is bekend geworden dat het team met succes hun eerste mijlpaal heeft behaald, en dat is het ophalen van minstens $38,000 me behulp van de crowdfunding community van Indigogo.

Als u meer wilt weten over Keepod, bezoek hun site op keepod.org of www.indiegogo.com/projects/keepod-unite.

Share Button