Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  juli 8, 2014

USB 3.0 de nieuwe norm

USB Company-USB3-board

Een tijdje geleden schreven we over de komst van de nieuwe standaard voor USB flash drives, USB 3.0. Destijds was de standaard net geformuleerd en nog niet op de markt. Maar nu dat alle problematie verholpen is, zult u zien dat er veel 3.0 flash drives in de nabije toekomst op de markt zullen komen.

De reden is simpel. De nieuwe USB flash drives lezen en schrijven 10 keer sneller dan de USB 2.0 drives. En niet alleen kunnen ze data snelle overdragen, ze kunnen ook nog data tegelijkertijd ontvangen en versturen, iets wat de USB 2.0 niet kon.

Gelukkig zijn de 3.0 USB drives ook terugwerkend compatibel, zodat u ze ook kunt gebruiken met oudere apparaten die met een USB 2.0 of zelfs een USB 1.1 poorten. U zult misschien niet echt verschil merken met snelheid, maar u kunt ten minste de drives gebruiken zonder meteen een nieuwe computer aan te moeten schaffen.

Als u veel data overdraagt, zult u de nieuwe USB 3.0 specificaties geweldig vinden. USB 2.0 flash drives kunnen ongeveer  480 megabytes per seconde overdragen. De nieuwe  3.0 USB drives kunnen in dezelfde tijd 4.8 gigabytes overdragen. Dit is ideaal voor het grote bestanden zoals video’s, muziek en digitale foto’s.

De USB 3.0 standaard norm kwam van origine van Intel en verscheen op nieuwe computers eerder dit jaar. Ontwikkelaars van Intel geloven dat ze zelfs hogere snelheden kunnen creëren in de toekomst met dezelfde norm.

Als u een beetje een technische nerd bent, het geheim van de toegevoegde “bus” is dat deze bovenop de huidige USB 2.0 bus gemaakt is. Waar een USB 2.0 bus vier draden heeft, heeft de USB 3.0 flash drives nog vier extra draden, welke het in staat stelt om data tegelijkertijd te verzenden en te ontvangen. Dit, in combinatie met een vernieuwde interface,  zorgt ervoor dat de snelheid verbetert is met van nieuwe USB 3.0 flash drives.

Dit is best wel indrukwekkend, gezien de USB 3.0 norm dezelfde energieverbruik heeft als zijn neef, de USB 2.0, namelijk maar  500mA. Dit zorgt ervoor dat bedrijven apparaten blijven ontwikkelen die minder energie kosten, dit is niet alleen milieubewust, maar zorgt er ook voor dat ze voor meerdere doeleinden en systemen inzetbaar zijn.

Waar eerst twijfel was of de USB 3.0. voet aan de grond zou krijgen, is deze vraag niet langer relevant. De drives worden nu standaard in nieuwe computers geinstalleerd. Mocht u geen afscheid kunnen nemen van uw oude vertrouwde laptop, maak u geen zorgen. Zoals eerder aangegevn, de nieuwe flash drives zijn volledig compatibel met ‘oudere’ USB 2.0 en USB 1.1 poorten.

Het zal spannend zijn om te volgen of Intel een nieuwe verbetering kan toevoegen aan de prestaties van de USB 3.0. Tijd zal het leren!