Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  November 17, 2014

Zijn USB banken op zonne energie de toekomst?

soofa

Een bankje met USB en zonneenegerie klinkt een beetje vreemd. Waarom zouden we in hemelsnaam een degelijke houten bank met zulke gadgets vervangen? Nou, een groep onderzoekers van de MIT in de Verenigde Staten hebben dit uitgevonden.

De ‘Soofa’ is uitgerust met twee USB ports, zonnepanelen, en data collection technologie wat het al met al meer dan een gewone bank maakt. In principe geloven investoren dat dit de toekomst zou kunnen zijn voor toegankelijke nieuwe en gerecyclede energie. In dit artikel gaan we in op de discussie of dit een nieuwe ‘eendagsvlieg’ is of dat het toch iets baanbrekend is.

Wat de Soofa doet

Op het eerste gezicht ziet de Soofa eruit als een normale bank, een plek waar u uw krantje kunt lezen of waar u kunt zitten en hardlopers voorbij kunt zien rennen. Maar als u het eens wat nader bekijkt, zult u twee USB oplaadpunten opmerken die volledig gratis te gebruiken zijn voor ieder die zijn smartphone of tablet op wil laden.

soofa-battery

Dit is een geweldig en progressief idee, een waarvan de hele maatschappij van kan profiteren. De mogelijkheid om in het park te ontspannen en tegelijkertijd iets op laden is geen slecht idee. Maar er is nog veel meer dan dat. Naast de twee USB oplaadpunten heeft de Soofa bank ook het volgende:

  • Het heeft sensors die de omgeving waardes meet, zoals geluidsoverlast en luchtkwaliteit
  • Het verzameld gegevens over hoeveel bruikbare enegerie de Soofa genereert voor het publiek
  • Het telt het aantal dagelijkse bezoekers alsmede het aantal mensen die voorbij komen
  • Het voorspelt het weer voor de komende uren

Alle data is voor de autoriteiten en het publiek – die geinteresseerd zijn in de groene waardes- toegankelijk.

Het is een goed idee…maar is het ook nodig?

Het is mogelijk dat u in de buurt van een park bent en de accu van uw smartphone is leeg. In dat geval zou een dergelijk bankje een ideale uitkomst zijn en u zult Soofa op dat moment bedanken. Maar in de realiteit is dit probleem al opgelost, want u kunt tegen relatief lage prijzen een lichtgewicht batterij/accu krijgen en zo heeft u twee smartphone laders in uw tas.

soofa-usb-bench

U hoeft dan niet om een bankje te zoeken of te wachten totdat iemand klaar is met gebruik. We leven in een snelle maatschappij en we hebben meestal niet de tijd om te zitten wachten op een bankje totdat uw telefoon volledig opgeladen is. Een powerpack is veel handiger en sneller voor de moderne professional die het snel geregeld wil hebben.

Is het een blijvertje?

Op dit moment zijn er enkel een aantal bankjes te vinden in Boston. Maar het bedrijf heeft aangegeven dat het wil uitbereiden (op dit moment houden ze een online poll om te bepalen waar de volgende geplaatst gaat worden). Helaas hebben veel van de huidige geplaatste bankjes te lijden gehad van graffiti en andere publieke beschadigingen. Het zal een uitdaging worden om iets kleins als een USB port het ‘geweld’ van verveelde hangjongeren zal weerstaan.

Maar de kleine delen van het bankje zijn allemaal door een 3D printer gemaakt, waardoor ze eenvoudig en snel te vervangen zijn. Maar het is uiteraard de vraag of het aantal keren vervangen bijdraagt aan het succes van de bankjes.

Privacy problemen

Een aantal issues ten aanzien van privacy zijn aangesproken. Gezien deze bankjes zeer high tech zijn (zoals eerder aangegeven) en ze kunnen doormiddel van het oppikken van telefoonsignalen registreren wie er op het bankje heeft gezeten en wie we voorbij gekomen is. Het is niet bekend wat er gedaan wordt met deze verzamelde gegevens.

Zelfs als dit bedrijf de data niet gaat verzamelen of er wat mee gaat doen – het is zorgwekkend hoe deze vorm van social technologie steeds populairder wordt.

Bent u voor groen?

Als u een ‘groene’ lifestyle heeft en dit belangrijk vindt, dan is het hebben van een Soofa bank in uw park erg handig. Behalve het feit dat u uw mobiele telefoon volledig met groene energie kunt opladen dankzij de ingebouwde zonnepanelen, kunt u ook zien hoe vies uw stad daadwerkelijk is.

Dus… zijn bankjes met zonnepanelen echt iets van de toekomst? r

Het staat buiten kijf dat het idee geweldig is. Zoals de burgemeester van Boston Mr. Walsh ze:”Tieners die in het park spelen hebben geen excuus meer om naar huis te moeten omdat hun accur leeg is.” Maar in de echte wereld waar we altijd onderweg zijn is het hebben van een draagbare USB accu pack waarschijnlijk idealer.

Maar het is duidelijk dat overal toegang hebben tot USB porten steeds meer een noodzaak van de 21e eeuw wordt.

Share Button