Bel ons op voor direct advies

Geen zorgen, het is helemaal gratis

(+31) 015 8080 123

  juli 30, 2014

Het ontstaan van de USB Flash Drive

Ik ga u een verhaaltje vertellen wat in het jaar 1995 begon. Toen der tijd was de floppy disk de meest gebruikte manier om digitale informatie over te dragen. Gezien het zo populair, goedkoope en handig was, hadden bijna alle computers een geïntegreerde foppy disk drive.

Floppy Disk

Uiteraard was dit niet de enige manier. Men kon ook de grote (en onhandige) Zip en Jaz disks gebruiken. De Zip disks hadden een capaciteit van 100MB tot 250MB of zelfs 750MB en de Jaz disks hadden zelfs een grotere capaciteit, van 1GB tot 2GB. Het probleem was echter dat deze disks prijzig waren, dus de eindgebruikers die geen grote bestanden op te slaan of over te dragen hadden, vonden het niet interessant om deze disks aan te schaffen. Met de tijd hielden deze disks dan ook op met bestaan, totdat er een ander artikel opkwam wat zijn eigen geschiedenis schreef.

Aan het eind van de jaren ‘90, deed de CD Rom drive zijn intrede en bijna alle nieuwe computers werder hiermee uitgerust. De CD ROm werd de meest gebruikte ‘schrijf/herschrijf’ apparaat van het jaar 2000.  Ondanks dat ze in de begin periode niet erg gewild waren, werden deze apparaten heel snel populair. Ze waren redelijk goedkoop en klein voor het aantal data wat ze konden opslaan en namen weinig computer geheugen in beslag.

Maar vanaf het jaar 2000 steeg de behoefte voor snelle en hoge data opslag explosief. Bijna iedereen had een computer dankzij de opkomst van het internet en de lagere fabricatiekosten van een PC. Digitale cameras, camcorders, musiek downloaden, enzovoort, zorgden ervoor dat mensen meer en meer behoefte hadden aan digitale data opslag voor het opslaan, verzamelen en overdragen van data en informatie. De ontwikkeling van de IT markt en IT technologie ging door het dak.  Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven gingen over van papier naar digitale data opgeslagen in computer systemen, wat ieder een hoop tijd, ruimte en middelen scheelde.

Maar er ontstonden ook een aantal problemen. Elke computer heeft maar een beperkte levensduur, op een gegeven moment worden ze langzaam, crashen ze en houden ze ermee op juist op het moment dat je hem het meeste nodig hebt. Gebruikers en bedrijven waren bang dat ze hun data zouden verliezen en realiseerden zich dat er een oplossing moest komen om de informatie als back up op te slaan om mogelijke problemen te voorkomen. De behoefte om informatie en data te backuppen was groot en zorgde voor een nog grotere behoefte voor digitale data overdracht en opslag.

Gezien praktisch elke computer was uitgerust om CDs te lezen en te schrijven, de opkomst van de writable/rewritable DVD drives en disks overspoelde de markt en verving bijna geheel de CD ROM markt. Maar denk er eens over na, deze evolutie was een noodzaak. Bedenkt dat een floppy disk een opslag had van 1.44MB en tegenwoordig heeft een digitale foto vaak al veel meet MB. En een DVD met een opslag van 4.7 GB met een floppy disk is al helemaal belachelijk. We zouden dan 3,263 floppy disks nodig hebben voor 1 DVD, of 444 floppy disks om de gemiddelde opslag capaciteit van een CD (650MB) te evenaren. Beeld het eens in. Het is gewoon waanzinnig.

Maar in die zelfde late jaren ’90 ontstond er een revolutionaire en baanbrekende industrie standaard. De ‘Universal Serial Bus’. De USB was ontworpen om de aansluiting tussen computer en computer hardware zoals keyboards, pointers, muizen, printers, digitale camera’s, draagbare media players, disk drives of netwerk adapters te standardiseren. Het kan met de computer communiceren en krijgt te gelijkertijd ook stroom. De USB werd algemeen bekend rond het jaar 2000, toen het bijna alle computeraansluitingen verving. Vanaf toen was het inelkaar zetten van een computer een peuleschil. Plug de USB kabel van het apparaat wat u aan uw computer wilt aansluiten en u kunt aan de slag. Nooit meer specifieke printer poorten, toetsenbors poort, muis poort, u kunt direct bij uw foto’s op uw digitale camera of apparaten zelfs opladen zoals MP3 spelers of mobiele telefoons door ze alleen maar aan te sluiten. Vandaag de dag vindt men overal USB poorten, op TV’s, in DVD spelers, audio spelers en andere apparaten. Het is zoals gezegd: universeel.

usb driveDankzij de combinatie van een sterke behoefte aan draagbare digitale data volume en de geweldige functionaliteit van de USB connectie, ontstond de USB Flash drive. Beter bekend als memory stick, de USB Flash Drive is een klein apparaat in de grootte van een aansteker en is in staat om grote hoeveelheden data – tegenwoordig tot 256GB – op te slaan. Toen ze voor het eerst op de markt verschenen, waren ze niet goedkoop, in tegendeel. Maar de  USB Flash Drives waren zo handig, robuust, gemakkelijk mee te nemem, zeer divers in grootte en opslag, in staat om snel gegevens op te slaan en te lezen en had geen specifieke poort nodig om te gebruiken, en werden dus al gauw zeer populair. Probeer het niet meteen uit, maar uit ervaring weet ik dat USB flash drives zelfs waterbestendig zijn en functioneren als ze goed droog zijn. En USB Flash Drive fabrikanten beweren dat ze meer dan een miljoen keer kunnen gebruikt worden, maar dat heb ik nog niet uit getest.

Op een gegeven moment werd de 2GB USB Flash Drive erg populair, maar terwijl ze minder duur werden en meer data konden opslaan, werden flash drives niet alleen maar een goede vervanging voor andere digitale opslag apparaten, maar ook een ideaal relatiegeschenk. Omdat ze in verschillende vormen, maten en kleuren tegen een lage prijs gemaakt kunnen worden, kunnen USB Flash drives heel eenvoudig met bedrijfslogo’s en informatie bedrukt worden en er promotiemateriaal op opslaan. Dus geen papieren promotie materiaal meer, de digitale revolutie heeft ook hier voet aan wal gekregen en zet door.  Deze geschenken worden erg goed ontvangen, omdat ieder deze weer kan (her)gebruiken. Elke keer als uw USB stick met logo gebruikt wordt, komt uw bedrijf weer onder de aandacht.

Ik kan nog uren doorgaan over de USB Flash Drive en het ontstaan ervan, maar aan alles komt een einde, net al aan de floppy disk. We kunnen ons nu alleen afvragen, wat de volgende stap is in het gebruik van de USB Flash Drive en wat de volgende fase van de digitale revolutie zal zijn.

Hoe wordt een USB Flash Drive gemaakt?